Lafaz Doa Qunut Nazilah dan Maksudnya

Qunut Nazilah adalah doa khusus yang dibacakan dalam solat ketika umat Islam menghadapi musibah, bencana, atau kesulitan besar. Lafaz ini biasanya dibacakan oleh imam atau makmum selepas rukuk pada rakaat terakhir dalam solat fardu, seperti solat Subuh, untuk memohon pertolongan dan perlindungan Allah SWT.

Qunut Nazilah telah diamalkan sejak zaman Rasulullah SAW dan para sahabat. Di Malaysia, amalan ini sering dilakukan terutamanya ketika negara menghadapi krisis seperti perang Israel-Palestin, banjir besar, wabak penyakit, atau ancaman keselamatan.

Apa Itu Qunut Nazilah?

Dari segi bahasa, perkataan “qunut” bererti taat, khusyuk dan tunduk kepada Allah SWT. Manakala “nazilah” pula bermaksud sesuatu yang turun atau berlaku. Maka, Qunut Nazilah bermaksud doa yang dibaca dengan khusyuk dan tunduk kepada Allah SWT ketika ditimpa sesuatu musibah atau bencana.

Dari segi istilah, Qunut Nazilah didefinisikan sebagai doa yang dibaca pada rakaat terakhir solat Subuh atau solat-solat lain seperti solat Maghrib, Isyak dan sebagainya ketika umat Islam ditimpa musibah atau kesusahan. Ia dibaca selepas mengangkat kepala dari rukuk pada rakaat terakhir dan sebelum sujud.

Dalil Pensyariatan Qunut Nazilah

Terdapat beberapa dalil dari Al-Quran dan hadis yang menjadi asas pensyariatan amalan Qunut Nazilah. Antaranya:

Firman Allah SWT dalam surah Al-Baqarah ayat 45

“وَاسْتَعِينُوا بِالصَّبْرِ وَالصَّلَاةِ ۚ وَإِنَّهَا لَكَبِيرَةٌ إِلَّا عَلَى الْخَاشِعِينَ”

Terjemahannya adalah seperti berikut:

“Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyuk.” (Al-Baqarah: 45)

Ayat ini menunjukkan bahawa umat Islam digalakkan untuk memohon pertolongan kepada Allah SWT melalui sabar dan solat ketika menghadapi kesusahan.

Hadis riwayat Al-Baihaqi

“كَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا حَزَبَهُ أَمْرٌ صَلَّى”

Terjemahannya adalah:

“Apabila Nabi SAW ditimpa perkara yang tidak disukai, baginda segera mengerjakan solat.” (Riwayat Al-Baihaqi)

Hadis ini menggambarkan bahawa Rasulullah SAW mengerjakan solat apabila baginda ditimpa kesusahan sebagai cara untuk memohon pertolongan Allah SWT.

Doa Qunut Nazilah

Berikut ialah bacaan Qunut Nazilah yang rasmi daripada JAKIM:

Doa Qunut Nazilah Daripada JAKIM

Terima kasih atas gambar yang dikongsi. Berikut adalah lafaz doa Qunut Nazilah yang dipaparkan dalam gambar dari JAKIM:

Lafaz Doa Qunut Nazilah

Berikut ialah bacaan Qunut Nazilah dalam tulisan Jawi (Bahasa Arab):

اللَّهُمَّ إِنَّا نَجْعَلُكَ فِي نُحُورِ أَعْدَائِنَا
وَنَعُوذُ بِكَ مِنْ شُرُورِهِمْ
اللَّهُمَّ بَدِّدْ شَمْلَهُمْ وَفَرِّقْ جَمْعَهُمْ
وَشَتِّتْ كَلِمَتَهُمْ وَزَلْزِلْ أَقْدَامَهُمْ
وَسَلِّطْ عَلَيْهِمْ كَلْبًا مِنْ كِلَابِكَ
يَا قَهَّارُ يَا جَبَّارُ يَا مُنْتَقِمُ
يَا اللَّهُ يَا اللَّهُ يَا اللَّهُ
اللَّهُمَّ يَا مُنْزِلَ الْكِتَابِ وَيَا مُجْرِيَ السَّحَابِ
وَيَا هَازِمَ الْأَحْزَابِ اهْزِمْهُمْ وَانْصُرْنَا عَلَيْهِمْ

Qunut Nazilah Dalam Rumi

Berikut ialah bacaan Qunut Nazilah dalam tulisan rumi:

Allahumma innaa naj’aluka fii nuhuuri a’daa inaa wa na’uudzu bika min shuruurihim.

Allahumma baddid shamlahum wa farriq jam’ahum wa shattit kalimatahum wa zalzil aqdaamahum wa sallith ‘alaihim kalban min kilaabikal yaa qohhaar, yaa jabbaar, yaa muntaqim, yaa Allah, yaa Allah, yaa Allah.

Allahumma yaa munzilal kitaabi wa yaa mujriyas sahaabi wa yaa haazimal ahzaab, ihzimhum wansurnaa ‘alaihim.

Terjemahan Qunut Nazilah

Berikut ialah maksud terjemahan bacaan doa Qunut Nazilah:

Ya Allah kami letakkan Kamu di batang leher musuh-musuh kami
dan kami berlindung denganMu dari kejahatan mereka
Ya Allah hancurkan kumpulan mereka, Ya Allah pecahkan pakatan mereka
Ya Allah leburkan pendirian mereka, Ya Allah musnahkan langkah mereka
Cengkamkan anjing-anjingMu kepada mereka
Ya Allah yang Maha Memaksa, Ya Allah yang Maha Perkasa, Ya Allah yang Maha Membalas
Ya Allah, Ya Allah, Ya Allah
Ya Allah yang turunkan kitab, Yang gerakkan awan
Yang tewaskan tentera Ahzab, Kalahkan mereka, Dan kemenangan ke atas kami

Lafaz ini mengandungi doa-doa yang memohon perlindungan dan pertolongan Allah SWT dalam menghadapi musuh dan kesulitan. Ia sesuai diamalkan dalam solat ketika menghadapi situasi yang mencabar atau berdepan dengan musuh.

Apakah Kaifiat atau Cara Baca Qunut Nazilah?

Kaifiat Qunut Nazilah merujuk kepada cara atau tatacara melakukan amalan Qunut Nazilah dalam solat. Berikut adalah kaifiat Qunut Nazilah secara terperinci:

 1. Qunut Nazilah dibaca pada rakaat terakhir solat, sama ada solat fardhu atau solat sunat.
 2. Setelah mengangkat kepala dari rukuk pada rakaat terakhir, bertakbir dengan mengangkat kedua-dua tangan setentang telinga sambil membaca “Allaahu Akbar”.
 3. Selepas takbir, turunkan tangan dan letakkan tangan kanan di atas tangan kiri seperti dalam posisi berdiri (qiyam) dalam solat.
 4. Kemudian, bacalah doa Qunut Nazilah.
 5. Selepas membaca doa Qunut Nazilah, bertakbir lagi dengan mengangkat kedua-dua tangan setentang telinga sambil membaca “Allaahu Akbar”.
 6. Kemudian, terus sujud seperti biasa dan sempurnakan solat sehingga memberi salam.

Beberapa perkara yang perlu diambil perhatian ketika melakukan Qunut Nazilah:

 • Adalah digalakkan untuk membaca doa Qunut Nazilah dengan suara yang sederhana (tidak terlalu kuat atau terlalu perlahan) agar dapat didengar oleh makmum yang berada di belakang imam.
 • Bagi makmum yang solat berjemaah, mereka hendaklah mengaminkan doa yang dibaca oleh imam selepas imam selesai membaca doa Qunut Nazilah.
 • Sekiranya tertinggal atau terlupa untuk membaca Qunut Nazilah, tidak perlu sujud sahwi kerana ia bukanlah rukun solat.
 • Kaifiat Qunut Nazilah adalah sama bagi solat fardhu atau solat sunat. Cuma yang membezakan adalah niat dan waktu solat tersebut.

Tatacara pembacaan Qunut Nazilah adalah mudah dan ringkas. Namun, adalah penting untuk memahami maksud doa yang dibaca agar ia dapat dilakukan dengan penuh khusyuk dan tawaduk kepada Allah SWT.

Apakah Hukum Qunut Nazilah?

Para ulama berbeza pendapat mengenai hukum Qunut Nazilah. Mazhab Syafie berpandangan bahawa Qunut Nazilah adalah sunat muakkad (sangat dituntut) ketika umat Islam ditimpa musibah atau bencana. Ini berdasarkan beberapa dalil seperti yang telah dinyatakan sebelum ini.

Walau bagaimanapun, majoriti ulama dari mazhab Hanafi, Maliki dan Hanbali berpendapat bahawa Qunut Nazilah tidak disyariatkan. Mereka berhujah bahawa tidak terdapat dalil yang jelas dan sahih mengenai pensyariatan Qunut Nazilah.

Namun begitu, kebanyakan ulama kontemporari berpandangan bahawa Qunut Nazilah adalah amalan yang baik dan digalakkan ketika umat Islam menghadapi musibah atau kesusahan. Ia merupakan satu cara untuk memohon pertolongan dan perlindungan Allah SWT dalam menghadapi dugaan dan cabaran hidup.

Apakah Kesan Amalan Qunut Nazilah?

Amalan Qunut Nazilah dalam kalangan masyarakat Islam di Malaysia dilihat memberi banyak kesan positif. Antaranya:

 1. Menguatkan keimanan dan ketakwaan kepada Allah SWT, terutamanya dalam menghadapi ujian dan musibah.
 2. Menyemarakkan semangat ukhuwah dan solidariti dalam kalangan umat Islam. Ini dapat dilihat apabila umat Islam di seluruh negara bersatu hati mengadakan solat Hajat dan Qunut Nazilah secara berjemaah ketika negara ditimpa musibah.
 3. Memberi ketenangan jiwa dan mendorong kepada sikap positif dalam menghadapi cabaran hidup.
 4. Menggalakkan kepada banyak amalan kebaikan dan kebajikan seperti sedekah, ziarah, bantuan sukarelawan dan sebagainya.
 5. Menjadi benteng kepada anasir-anasir negatif seperti fitnah, perpecahan dan permusuhan sesama umat Islam.

Adakah Bacaan Doa Qunut Nazilah Diambil Daripada Al-Quran?

Tidak, bacaan doa Qunut Nazilah tidak diambil secara langsung dari ayat-ayat Al-Quran. Ia merupakan doa yang disusun oleh para ulama berdasarkan hadis-hadis Nabi Muhammad SAW dan amalan para sahabat.

Al-Quran

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa ayat Al-Quran yang menjadi asas atau sandaran kepada pensyariatan Qunut Nazilah. Antaranya:

 1. Surah Al-Baqarah ayat 250:

“Dan ketika mereka maju melawan Jalut dan tenteranya, mereka berdoa, “Ya Tuhan kami, limpahkanlah kesabaran kepada kami, kukuhkanlah pendirian kami dan tolonglah kami mengalahkan golongan yang kafir.”

Ayat ini menunjukkan bahawa berdoa kepada Allah SWT ketika menghadapi musuh atau kesusahan adalah satu amalan yang dituntut dalam Islam.

 1. Surah Al-Anfal ayat 9:

“(Ingatlah) ketika kamu memohon pertolongan kepada Tuhanmu, lalu Dia memperkenankan permohonanmu, “Sesungguhnya Aku akan mendatangkan bala bantuan kepadamu dengan seribu malaikat yang datang berturut-turut.”

Ayat ini pula menggambarkan bahawa memohon pertolongan Allah SWT ketika berada dalam kesusahan atau kesulitan adalah satu cara untuk mendapat kemenangan dan kejayaan.

Hadith

Selain itu, terdapat juga beberapa hadis Nabi Muhammad SAW yang menjadi dalil pensyariatan Qunut Nazilah. Antaranya:

 1. Hadis riwayat Al-Baihaqi:

“Bahawa Nabi SAW apabila ditimpa perkara yang tidak disukai, baginda segera mengerjakan solat.” (Riwayat Al-Baihaqi)

 1. Hadis riwayat Abu Daud:

“Bahawa Rasulullah SAW pernah melakukan qunut selama sebulan berturut-turut dalam solat Subuh dan solat-solat lain, berdoa melawan suku Ri’il, Dzakwan, ‘Ushayyah dan bani Lihyan.” (Riwayat Abu Daud)

Hadis-hadis ini menunjukkan bahawa Nabi Muhammad SAW pernah melakukan Qunut Nazilah ketika baginda dan para sahabat menghadapi ancaman dan serangan dari musuh-musuh Islam.

Walaupun Qunut Nazilah tidak diambil secara langsung dari ayat-ayat Al-Quran, namun ia tetap mempunyai sandaran dan dalil dari Al-Quran dan hadis Nabi Muhammad SAW.

Ini menunjukkan bahawa Qunut Nazilah bukanlah satu amalan yang diada-adakan, sebaliknya ia mempunyai asas yang kukuh dalam syariat Islam.

Kesimpulan

Qunut Nazilah adalah satu amalan yang baik dan dituntut dalam Islam ketika umat Islam ditimpa musibah atau kesusahan. Di Malaysia, amalan ini telah diamalkan sejak sekian lama dan semakin mendapat tempat dalam kalangan masyarakat Islam.

Walaupun terdapat sedikit perbezaan pandangan dalam kalangan ulama mengenai hukum Qunut Nazilah, namun kebanyakan ulama berpandangan bahawa ia adalah amalan yang digalakkan dan memberi banyak manfaat terutamanya dalam aspek kerohanian dan kemasyarakatan.

Dalam mendepani pelbagai cabaran dan ujian pada masa hadapan, amalan Qunut Nazilah wajar diteruskan dan diperkasakan dalam kalangan masyarakat Islam di Malaysia. Ia bukan sahaja dapat menguatkan iman dan ketakwaan kepada Allah SWT, tetapi juga memupuk semangat perpaduan dan solidariti sesama umat Islam dalam mengharungi segala dugaan dan ujian.


Leave a Comment