Doa Dhuha: Kelebihan, Cara-Cara dan Manfaatnya

Doa Dhuha adalah salah satu doa dalam agama Islam yang dibaca pada waktu Dhuha, iaitu pada waktu pagi selepas matahari terbit sepenuhnya dan sebelum waktu Zohor. Waktu ini biasanya dianggap sebagai masa yang baik untuk beribadah dan berdoa, kerana dipercayai membawa keberkatan dan kebaikan.

Doa Dhuha sering dikaitkan dengan keberkatan dalam rezeki dan kehidupan. Ia dipercayai membantu memudahkan urusan, memberi ketenangan, dan membuka pintu rezeki bagi mereka yang mengamalkannya. Doa ini bukanlah wajib, tetapi merupakan sunnah yang dianjurkan dalam Islam.

Biasanya, doa Dhuha dibaca selepas menunaikan solat Dhuha, yang merupakan solat sunat yang boleh dilakukan antara 2 hingga 12 rakaat. Doa Dhuha juga sering dihafaz dan diamalkan oleh umat Islam sebagai sebahagian dari amalan harian mereka untuk mendapatkan keberkatan dalam kehidupan.

Amalan doa dan solat Dhuha ini dianggap sebagai tanda syukur kepada Allah SWT atas segala nikmat yang diberikan dan sebagai usaha untuk mendekatkan diri kepada-Nya.

Bacaan Doa Dhuha

Rumi

Doa Dhuha dalam Rumi atau transliterasi adalah sebagai berikut:

 • Allahumma innadh-duhaa-a duhaa-uka
 • wal-baha-a baha-uka
 • wal-jamala jamaluka
 • wal-quwwata quwwatuka
 • wal-qudrata qudratuka
 • wal-‘isma’a ‘ismatuka
 • Allahumma in kaana rizqii fis-samaa-i fa-anzilhu
 • wa in kaana fil-ardi fa-akhrijhu
 • wa in kaana ‘asiran fa-yassirhu
 • wa in kaana haraaman fathahhirhu,
 • wa in kaana ba’iidan fa-qarribhu
 • bihaqqi dhuhaa-ika wa baha-ika wa jamalika wa quwwatika wa qudratika
 • Aatini Maa Ataita Ibadikash Shalihin

Doa ini merupakan permohonan kepada Allah SWT untuk mendapatkan keberkatan, rezeki, dan kemudahan dalam segala urusan. Ia sering dibaca oleh umat Islam sebagai sebahagian dari amalan harian mereka, terutamanya selepas menunaikan solat Dhuha.

Arab

Doa Dhuha dalam bahasa Arab adalah sebagai berikut:

اللّهُمَّ إِنَّ الضُّحَى ضُحَاكَ، وَالْبَهَاءَ بَهَاؤُكَ، وَالْجَمَالَ جَمَالُكَ، وَالْقُوَّةَ قُوَّتُكَ، وَالْقُدْرَةَ قُدْرَتُكَ، وَالْعِصْمَةَ عِصْمَتُكَ.

اللّهُمَّ إِنْ كَانَ رِزْقِي فِي السَّمَاءِ فَأَنْزِلْهُ، وَإِنْ كَانَ فِي الْأَرْضِ فَأَخْرِجْهُ، وَإِنْ كَانَ مُعَسِّرًا فَيَسِّرْهُ، وَإِنْ كَانَ حَرَامًا فَطَهِّرْهُ، وَإِنْ كَانَ بَعِيدًا فَقَرِّبْهُ، بِحَقِّ الضُّحَى وَالْبَهَاءِ وَالْجَمَالِ وَالْقُوَّةِ وَالْقُدْرَةِ.

اللّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ إِيمَانًا دَائِمًا، وَأَسْأَلُكَ قَلْبًا خَاشِعًا، وَأَسْأَلُكَ عِلْمًا نَافِعًا، وَأَسْأَلُكَ يَقِينًا صَادِقًا، وَأَسْأَلُكَ دِينًا قَيِّمًا، وَأَسْأَلُكَ الْعَافِيَةَ مِنْ كُلِّ بَلاَءٍ.

اللّهُمَّ أَنْتَ قِيَامِي وَنُورُ بَصَرِي وَضِيَاءُ قَلْبِي، وَجَلاَءُ حُزْنِي وَذَهَابَ هَمِّي وَغَمِّي.

Doa ini adalah satu bentuk permohonan dan pengharapan kepada Allah SWT untuk keberkatan, kemudahan dalam mencari rezeki, dan perlindungan dari kesulitan. Ia juga merupakan sebuah doa yang menunjukkan kebergantungan total kepada Allah dalam segala aspek kehidupan.

Definisi Doa Dhuha

Doa Dhuha adalah salah satu doa yang sangat dianjurkan oleh agama Islam. Doa ini dilakukan pada waktu Dhuha, yaitu waktu antara terbit matahari hingga sebelum masuk waktu zuhur. Doa Dhuha memiliki banyak keutamaan dan manfaat bagi kehidupan sehari-hari.

Doa Dhuha biasanya dilakukan setelah melakukan solat Dhuha, salah satu solat sunat yang sangat dianjurkan oleh agama Islam. Solat Dhuha dilakukan pada waktu antara terbit matahari hingga sebelum masuk waktu zuhur. Solat ini memiliki banyak manfaat, antara lain membuka pintu rezeki, meningkatkan keberkahan dalam hidup, dan memberikan ketenangan jiwa.

Doa Dhuha memiliki beberapa bacaan yang berbeda-beda, namun intinya adalah memohon kepada Allah SWT untuk memberikan keberkahan dalam hidup, membuka pintu rezeki, dan memberikan ketenangan jiwa. Doa Dhuha juga mengajarkan untuk selalu bersyukur atas segala nikmat yang telah diberikan oleh Allah SWT dan memohon agar selalu diberikan kekuatan dalam menghadapi segala ujian hidup.

Berikut adalah beberapa keutamaan dari doa Dhuha:

 • Membuka pintu rezeki
 • Memberikan ketenangan jiwa
 • Mendatangkan keberkahan dalam hidup
 • Memberikan kekuatan dalam menghadapi segala ujian hidup
 • Memohon ampunan dan ridha Allah SWT

Dalam melakukan doa Dhuha, sebaiknya dilakukan dengan khusyuk dan penuh keyakinan bahwa Allah SWT akan mengabulkan segala doa yang dipanjatkan. Selain itu, doa Dhuha juga dapat dilakukan kapan saja selama dalam keadaan suci dan bersih.

Keutamaan Doa Dhuha

Doa Dhuha merupakan doa yang sangat dianjurkan untuk diamalkan oleh umat Islam. Selain sebagai bentuk ibadah, doa ini juga memiliki keutamaan-keutamaan yang sangat besar. Berikut adalah beberapa keutamaan dari doa Dhuha:

Kesejahteraan Rohani

Doa Dhuha memiliki keutamaan dalam memberikan kesejahteraan rohani bagi yang melakukannya. Dalam hadis riwayat Abu Darda, Rasulullah SAW bersabda, “Barangsiapa yang mengerjakan shalat Dhuha sebanyak 12 rakaat, maka Allah akan membangun sebuah istana baginya di surga” (HR. Muslim). Dengan demikian, doa Dhuha dapat memberikan ketenangan dan kesejahteraan bagi rohani seseorang.

Keberkatan Rezeki

Doa Dhuha juga memiliki keutamaan dalam memberikan keberkahan pada rezeki seseorang. Dalam hadis riwayat Abu Hurairah, Rasulullah SAW bersabda, “Barangsiapa yang mengerjakan shalat Dhuha, maka Allah akan memberikan kecukupan rezeki baginya” (HR. Ahmad). Dengan demikian, doa Dhuha dapat membantu seseorang dalam memperoleh keberkahan pada rezekinya.

Kebaikan Dunia dan Akhirat

Doa Dhuha juga memiliki keutamaan dalam memberikan kebaikan pada dunia dan akhirat seseorang. Dalam hadis riwayat Abu Darda, Rasulullah SAW bersabda, “Barangsiapa yang mengerjakan shalat Dhuha, maka dia akan mendapatkan pahala seperti pahala umroh” (HR. At-Tirmidzi). Dengan demikian, doa Dhuha dapat membantu seseorang dalam meraih kebaikan di dunia dan akhirat.

Dalam rangka mendapatkan keutamaan-keutamaan tersebut, umat Islam dianjurkan untuk melaksanakan doa Dhuha dengan khusyuk dan penuh rasa ikhlas.

Waktu Pelaksanaan

Awal Waktu

Solat Dhuha adalah solat sunnah yang dikerjakan pada pagi hari. Pelaksanaan solat Dhuha dimulai ketika matahari mulai naik kurang lebih tujuh hasta sejak terbitnya. Waktu awal solat Dhuha ini bisa dimulai sekitar 20 menit setelah terbitnya matahari.

Menurut panduan dari JAKIM, waktu terbaik untuk Solat Sunat Dhuha adalah ketika pasir menjadi panas disebabkan matahari sudah mulai terpancar terik. Solat Dhuha yang dilakukan pada waktu ini disebut sebagai Solat Awwabin.

Akhir Waktu

Waktu akhir solat Dhuha adalah menjelang dzuhur. Oleh karena itu, sebaiknya solat Dhuha dilakukan sebelum waktu dzuhur tiba. Namun, jika seseorang terlambat mengerjakan solat Dhuha, masih diperbolehkan untuk melaksanakannya hingga menjelang waktu dzuhur.

Dalam melaksanakan solat Dhuha, sebaiknya seseorang memperhatikan waktu pelaksanaannya dengan baik. Hal ini karena waktu pelaksanaan solat Dhuha sangat mempengaruhi keutamaan dari solat tersebut.

Dalam rangka memaksimalkan keutamaan dari solat Dhuha, sebaiknya dilakukan pada waktu awal dan tidak menunda-nunda pelaksanaannya hingga waktu akhir.

Cara Melaksanakan Solat Dhuha

Solat Dhuha adalah salah satu solat sunat yang sangat dianjurkan oleh Nabi Muhammad SAW. Berikut adalah beberapa langkah yang perlu diikuti untuk melaksanakan solat Dhuha.

Niat

Pertama-tama, sebelum memulakan solat Dhuha, seseorang perlu membuat niat dalam hati untuk melaksanakan solat sunat Dhuha. Niat yang boleh digunakan adalah “Sahaja aku solat sunat dhuha dua rakaat kerana Allah Taala”.

Bilangan Rakaat

Solat Dhuha terdiri daripada dua rakaat. Setiap rakaat perlu membaca surah Al-Fatihah dan surah lazim dalam setiap rakaat. Untuk surah lazim, anda boleh membaca surah Asy-Syams atau surah lain.

Bacaan Doa Dhuha Selepas Solat

Setelah menunaikan solat Dhuha, seseorang boleh membaca doa Dhuha. Doa Dhuha adalah seperti berikut:

“Ya Allah, segala puji bagi-Mu. Engkaulah Rabb langit dan bumi serta segala yang ada di antaranya. Ya Allah, segala puji bagi-Mu. Engkaulah cahaya langit dan bumi serta segala yang ada di antaranya. Ya Allah, segala puji bagi-Mu. Engkaulah Rabb seluruh alam.”

Dengan mengamalkan solat Dhuha, seseorang akan dapat merasai keberkatan dan kebaikan dalam hidupnya.

Doa Dhuha dan Sunnah Rasulullah

Solat Dhuha merupakan salah satu solat sunat yang sangat dituntut dilakukan oleh setiap umat Islam. Solat sunat yang sering disebut sebagai ‘amalan pembuka rezeki’ ini mempunyai banyak keutamaan dan manfaat.

Menurut hadis riwayat Bukhari dan Muslim, Rasulullah SAW bersabda, “Barangsiapa yang mengerjakan solat Dhuha dengan sepenuh hati selama 12 rakaat, maka Allah akan membangunkan sebuah istana di surga untuknya.”

Selain itu, Rasulullah SAW juga mengajarkan doa Dhuha yang sangat bermanfaat bagi kehidupan sehari-hari. Berikut adalah doa Dhuha yang diamalkan oleh Rasulullah SAW:

“Ya Allah, ampunilah dosa-dosaku dan terimalah taubatku. Engkaulah yang Maha Penerima taubat dan Maha Penyayang.”

Doa ini dapat diamalkan setelah menunaikan solat Dhuha. Selain itu, Rasulullah SAW juga mengajarkan doa lain yang dapat diamalkan setelah solat Dhuha, seperti:

 • “Ya Allah, berkatilah rezeki yang Engkau berikan padaku dan janganlah Engkau berikan padaku harta yang buruk.”
 • “Ya Allah, janganlah Engkau biarkan aku hidup dalam kesempitan dan janganlah Engkau berikan aku harta yang berlebihan.”

Dalam melaksanakan solat Dhuha, Rasulullah SAW biasanya melaksanakan empat rakaat. Namun, solat Dhuha boleh dilakukan dua, empat, enam atau lapan rakaat – dengan setiap dua rakaat disusuli satu salam.

Dalam riwayat Aisyah RA dan Ummu Hani’, Nabi ﷺ solat Dhuha empat atau lapan rakaat, dengan tambahan jika mahu. Ini berdasarkan riwayat Imam al-Baihaqi dalam Sahih Muslim.

Dengan melaksanakan solat Dhuha dan mengamalkan doa yang diajarkan oleh Rasulullah SAW, umat Islam dapat meraih banyak keberkatan dan manfaat dalam kehidupan sehari-hari.


Leave a Comment